SMEK – Smullen Met Eerlijke Kost

SMEK_LOGOIn samenwerking met Fairtrade Schijndel gaan we SMEK-ken, Smullen Met Eerlijke Kost. Daarvoor komen de beste koks uit de regio naar Schijndel. Voor het oog van de camera wordt een maaltijd bereid die nagenoeg helemaal bestaat uit Fairtrade ingrediënten en streekproducten. Het kookprogramma volgt de seizoenen. De kok bepaalt het menu. SMEK laat het koken zien, maar ook waar de ingrediënten vandaan komen. Er is steeds een gast die met de kok meewerkt. Tijdens het koken zijn er korte interviews met de kok en de gast. SMEK wordt opgenomen in de keuken van Zorghoeve ’t Binnenveld.

SMEK ontstond tijdens een kookworkshop van Fairtrade Schijndel. De deelnemers waren zo enthousiast dat ter plekke het idee opkwam om door te gaan met “eerlijk koken” met en voor publiek, maar dan in de vorm van een kookprogramma.

Fair en lokaal

We willen graag eerlijk eten en daar horen ingrediënten bij uit onze eigen omgeving. Etenswaren die van ver komen zijn vaak onder slechte omstandigheden verbouwd en verhandeld. Fairtrade ziet erop toe dat boeren in ontwikkelingslanden hun werk onder goede omstandigheden kunnen doen en een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Het gebruik van streekproducten sluit daar bij aan. Dat is fair en bovendien duurzaam. En, ook belangrijk, SMEK kookt met de seizoenen mee.

Robert van den Brand – bij velen nog bekend van zijn restaurant ’t Brandpunt – heeft al vanaf de eerste opname zijn kwaliteiten bewezen.Het menu is niet ingewikkeld maar wel heel smakelijk. Hij legt stapsgewijs uit hoe de verschillende gerechten gemaakt worden. Daarbij geeft hij tips hoe je bijvoorbeeld een eenvoudig stamppotje kunt omtoveren tot een heerlijk gerecht. De boodschappenlijst en de recepten staan na elke aflevering op deze pagina van SMEK en op Facebook.

De productie van SMEK is in handen van Fairtrade en Lokale Omroep Schijndel.

De LOS kwam met groot materieel naar het Binnenveld. Er werden maar liefst vijf camera’s gebruikt om het kookprogramma vast te leggen.

Achter de schermen bij de opnames van SMEK

Presentatie: Marischka Klotz
Kok: Robert van den Brand
Product Samenstelling: Maud Peijnenburg, Trudy van Houten, Arni Bennik
Techniek: Maarten Zomers, Rob Beijer, Jan van Oort, Dirk van der Kroef,
Bert van Oers, Piet van der Aa, Theo, Marcel van Berkel, Karin van den Heuvel
Montage: Maarten Zomers, Connie Nelissen
Regie: Connie Nelissen

SMEK wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zorghoeve ’t Binnenveld,
Plus Eijkemans, Schijndel/Uden
Slagerij Dennis van de Ven,
Open Coffee het Groene Woud

Afleveringen:

Klik hier om naar de uitzending gemist te gaan van SMEK

RECEPTEN:

Download hieronder de receptenkaarten van de afleveringen en print ze gemakkelijk uit voor op de keuken tafel of bekijk ze via je smartphone of tablet.

Aflevering 6 – december 2016(Kerst-special)

Aflevering 5 – 2016 (Pompoenen)

Deze aflevering volgt door omstandigheden later..

Aflevering 4 – augustus 2016 (Zomer-BBQ)

Aflevering 3 – juni 2016 (Asperges)

Aflevering 2 – april 2016

Aflevering 1 – februari 2016

Reacties gesloten